Mexicaanse Taco Soep met Kip

Bereidingstijd: ongeveer 1 uur
Moeilijkheidsgraad: Gemiddeld (perfect voor mensen die al een beetje kunnen koken)
Porties: 6 personen

Voordat we beginnen wil ik je even vertellen dat dit gerecht perfect is voor een koude dag! Het combineert de heerlijke kruidige smaken van taco’s met het comfort van een warme soep. Ook als je nog nooit een Mexicaans gerecht hebt gemaakt, kan je dit prima bereiden – ik leg alles stap voor stap uit.

Wat heb je nodig:

  • 500 gram kipfilet
  • 1 pakje taco kruiden (of ik leg zo uit hoe je ze zelf maakt!)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 150 ml bier (een pilsje is prima, mag ook weglaten en vervangen door kippenbouillon)
  • 30 gram boter
  • 1 gele ui, in kleine blokjes
  • 1 jalapeño peper (of gewone paprika als je niet van pit houdt)
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels bruine suiker
  • 1 theelepel Worcestershire saus
  • 1-2 theelepels pittige saus (naar smaak)
  • 250 ml salsa (uit een potje is prima!)
  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt en afgespoeld
  • 1 blik mais, uitgelekt
  • 1 liter kippenbouillon
  • 250 ml runderbouillon
  • 100 ml zure room
  • 150 gram geraspte cheddar kaas

Zelfgemaakte taco kruiden (als je geen pakje wilt gebruiken):

  • 1 eetlepel chilipoeder
  • 1½ theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel zout
  • ½ theelepel zwarte peper
  • ½ theelepel paprikapoeder
  • ½ theelepel knoflookpoeder
  • ½ theelepel uienpoeder
  • ½ theelepel gedroogde oregano
  • Een snufje cayennepeper

Stap voor stap bereiding:

  1. Eerst gaan we de kip voorbereiden! Snijd elke kipfilet in de lengte doormidden zodat je dunnere stukken krijgt. Dep ze goed droog met keukenpapier (dit zorgt voor een mooiere korst bij het bakken). Wrijf de kip in met een eetlepel van je taco kruiden.
  2. Pak een grote soeppan (het liefst een braadpan met dikke bodem). Verwarm hierin de olijfolie op middelhoog vuur. Leg de kip erin en bak deze 3-4 minuten per kant tot je een mooi goudbruin korstje ziet. Haal de kip eruit en leg apart. Geen zorgen als de kip nog niet helemaal gaar is vanbinnen!
  3. Nu komt een leuke stap: deglazing! Zet het vuur uit, giet het bier in de pan en zet dan het vuur weer op medium. Met een spatel schraap je nu alle lekkere gebruinde stukjes van de bodem los. Dit geeft extra smaak aan je soep! (Als je geen bier gebruikt, doe je dit met wat bouillon.)
  4. Voeg de boter toe en als die gesmolten is, doe je de ui, jalapeño en knoflook erbij. Bak dit ongeveer 5 minuten tot de ui zacht is. De ui moet niet bruin worden, alleen glazig!
  5. Nu gaan we meer smaak toevoegen: roer de tomatenpuree, bruine suiker, Worcestershire saus en pittige saus erdoor. Laat dit 1-2 minuten pruttelen.
  6. Voeg nog een eetlepel taco kruiden toe, de salsa, zwarte bonen, mais en beide soorten bouillon. Breng aan de kook en zet dan het vuur lager zodat de soep zachtjes pruttelt.
  7. Snijd ondertussen je kip in blokjes of trek het uit elkaar met twee vorken. Doe de kip terug in de soep en laat ongeveer 15 minuten zachtjes koken.
  8. Laatste stappen! Schep wat hete soep in een kommetje, roer hier de zure room door (dit voorkomt klonten). Giet dit mengsel terug in de pan.
  9. Zet het vuur heel laag en roer beetje bij beetje de geraspte kaas erdoor tot die gesmolten is.

Serveer tips:

  • Lekker met tortillachips
  • Extra zure room
  • Avocado blokjes
  • Verse koriander
  • Limoenpartjes
  • Extra geraspte kaas

Bewaren: Je kunt deze soep prima 3 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak. Ook kun je hem invriezen tot 3 maanden! Perfect om alvast vooruit te koken dus.

Extra tips:

  • Gebruik het liefst kaas die je zelf raspt van een blok. Dit smelt veel beter dan voorgeraspte kaas!
  • Als je van pittig houdt, kun je extra jalapeño of hete saus toevoegen
  • Wil je het minder pittig? Gebruik dan een gewone paprika in plaats van jalapeño en laat de hete saus weg
  • Je kunt ook restjes gekookte kip of rotisserie kip gebruiken. Voeg deze dan pas toe bij stap 7

Eet smakelijk! Heb je nog vragen over bepaalde stappen of ingrediënten?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *